syrové maso a bakterie
dobrý den pane doktore..
Barfujem už rok, ale nyní se vyskytl u mé kamarádky problém. Umřela jí dvě štěňata po podání mleté zvěřiny. Dala to na kriminálku, pitvu apod a bude se to vyšetřovat. Je to na dlouhé povídání, ale zjistila se bakterie Clostridium Sordellii. Nejdřív se myslelo, že to je botolotoxin. Štěňátka umírala hroznou smrtí podle pitvy a musela hrozně trpět. Pak jedna paní psala, že Clostridium dostal i jeden dospělý pes a to z obchodu Albert, z kuřecích krků. Vlastně na tyto bakterie se netestuje, protože se předpokládá, že se maso vaří a nejí syrové.. V každém mase se skrývá hrozba a nikdy nevíte kdy udeří. Stačí špatně skladovat a z naprosto zdravého masa se stává zabiják……. Jenomže u dodavatelů stát nemůžete a tak nemáte jistotu nikdy. Vím, že stát se může cokoliv, je to jak u dětí. To by člověk nesměl krmit a jíst nic. Ale fakt mám docela strach a přemýšlím, jestli nevařit maso.. Je to hrozba klostridiích ale i campylobakterie, botolotoxin a další.. Chtěla bych moc vědět váš názor 🙂 Děkuji moc, Katka
Dobrý den,
ano, bohužel historii masa neznáme a nevíme kde a jak bylo skladováno, než jsme ho koupili. A je jedno, zda jde o maso pro nás či pro psy…
Klientům doporučuji zvěřinu vařit vždy!! Nejenom kvůli bakteriím, ale i pro riziko možných parazitóz. A pro krmení štéňat zásadně maso v „lidské“ kvalitě!