syrové vs. vařené

Veterinární a chovatelská poradnasyrové vs. vařené
Anonymní zeptal se před 9 roky

Dobrý den, mám jen takový dotaz, opravdu je vařené maso zbaveno všech živin, vitamínů a minerálů oproti masu syrovému? Koupila jsem si maso z krmiva Nýřany, mimo jiné i 5 kg zvěřiny ořez, pak mi to vrtalo v hlavě, volala jsem do Bidvest-Petron,( dodávají maso do krmiva Nýřany),  kde mi potvrdili, že maso zvěřiny, se zpracovává ve stejné hale, jako maso divočák, tudíž může dojít ke kontaktu zvěřiny s krví divočáka. Prý je to veter. prohlédnuto, ale já mám strach z toho aujezskyho viru. I když maso divočáka ve zvěřině Nýřany-není. Tak proto jsem zvěřinu raději převařila, jak je to tedy s tím vařeným a nebál by jste se v tomto případě dát zvěřinu syrovou? Moc děkuji za odpovědˇ.

1 Odpovědi
Milan Štourač Personál odpověděl před 9 roky

Dobrý den,
tepelnou úpravou se degradují především bílkoviny, některé aminokyseliny se zcela ničí. Rovněž dochází ke zničení velké části vitamínů. Nejsou mi známa čísla u zvěřiny, ale např. při vaření kuřete dochází ke zničení  45-50 % všech vitamínů. Výjimkou je pouze B2, kterého je zničeno pouze 5 %. Minerálie se varem neničí.
Nejenom kvůli Aujezskyho nemoci však radím zvěřinu vařit, obzvlášť, pokud si nejste jistá jejím původem…